🍂Здравейте приятели на GHoney – български бранд за пчелни суперхрани и натурална козметика с мед!
Дойде месец октомври, пчелите са зазимени, а аз имам повече време да ви разказвам за лятото, за отминалия пчеларски сезон, за това какво се случи по пчелините, за пчелните продукти и бъдещите ни планове, за главните герои в приказката, която продължаваме да четем и разказваме заедно – приказка за Пчелите с главно “П” – нашите очарователни, жужащи приятели!
Ако искаме да познаваме меда и останалите пчелни продукти, няма как да не знаем основни неща за живота на пчелите…
Често се случва да попадна в ситуация, в която приятели ме питат:
– Разкажи де.. разкажи за майката, разкажи за търтеите, ..вярно ли е, че еди какво си… ама наистина ли.., ама защо? Защо акациев мед? Какво е пресован мед? Как да приемам цветен прашец, да накисвам ли от вечерта? Все въпроси за парти 😊
И като започна да разказвам, фокуса на събитието непланирано се измества някъде, където никой не е предполагал, че ще стигне. Очите на приятелите ми се отварят ееееееей толкова големи, жени, мъже..без значение – усмивките грейват по лицата, всички стоят и слушат 🙂
Ако и вие сте любопитни и искате да знаете повече, тази история /статия/ е за вас! Надявам се скоро да имам възможност и вътрешна мотивация да осъществя една от многото си идеи, с които ще стигна по-близо до вас и ще ви разказвам. Вие ще питате, аз ще разказвам…
А сега се отпуснете и медитирайте 🙂
Приятно четене 🙂

Всяко пчелно семейство може да наброява до 50 – 60 000 пчели през силния сезон – лятото. Семейството се управлява от майка /царица, кралица, Queen Bee/. Важно да знаем за нея е, че тя е единствената полово развита женска в колонията и нейна основна задача е да се срещне с мъжки „търтеи“, да прави любов с тях, след което да се завърне и да снася яйца в голямото си семейство. Обърнете внимание – написах търтеИ, а не търтеЙ. Множествено число! Тези търтеИ не събират цветен прашец, не събират и нектар, не чистят кошера, не го охраняват, не правят почти нищо. Всъщност, всичко, което правят, е “to make love with her majesty Queen Bee”. Дори не бих го нарекъл и любов 🙂 Ето какво е реално: Веднъж в живота си майката ще излети от кошера до „търтиево сборище” и ще се чифтоса с 1, 2, 3, …до 20 търтея. OMG! Мъжките, които хем имат, хем нямат късмет, ще останат без гениталиите от тялото си когато чифтосването приключи, след което ще умрат. Да, това ще се случи с първия търтей, след това втория ще извади гениталиите на първия от тялото на майката и ще последва втора вълна на любов. Същото ще направят третия, четвъртия и т.н., след това кралицата ще се завърне в кошера и ще може да снася оплодени яйца до края на живота си, и то толкова често… /приблизително по едно на всеки 20 секунди/, и всичко това без да се опложда повторно. Когато един ден някогашната млада и палава кралица остарее, а производството на яйца се забави и развали баланса в кошера, собствените и пчели ще я заобиколят и убият, след което ще изхвърлят трупа й на тревата пред кошера. Това е брутален жизнен цикъл, през който всяка пчела изпълнява строго определена роля. Виждал съм с очите си почти всяка една от тях, включително и току що завърнала се майка от брачен полет със стоящи все още в нея гениталии на последния герой от въздуха 🙂 И е факт, приятели, запомнете: Целият живот и смърт на медоносните пчели е насочен към стремежа им да създадат нещо така сладко, което ние наричаме мед. Меда е единствената произведена от природата храна, която /при правилни условия на съхранение/ не се разваля, и е най-важният продукт от живота на пчелната колония. Хранителната система на човеците също разчита на медоносните пчели. Съвременното земеделие би било практически невъзможно без тях защото те опрашват хиляди растителни видове по света, а истинският мед – суров, девствен, неподправен мед, който не е бил сварен до смърт и напълнен в пластмасово мече с капачка /примерно/, е една от най-старите храни, които човечеството помни и познава.
⚠️ Да обобщим: Всяко семейство може да достигне до 50-60 000 пчели в пика си. Има си една единствена майка – кралица, която само веднъж в живота си напуска кошера за да достигне до търтеите, най-добрите от които едновременно имат и нямат късмет, оплождаики я и разделяйки се с живота си, за да може тя да снася яйца до края на живота си и да развива семейството, чийто живот е насочен към стремежа да създават мед. Точка 🙂
Пчелина и семействата…
Пчелите живеят в кошери, подредени един до друг по начин, който зависи основно от стила и виждането на пчеларя. С времето има изградени добри практики, които описват какво да е разстоянието между кошерите, как да бъдат разположени, на къде да бъдат обърнати входовете, как да бъдат боядисани и т.н. Няма да се спирам подробно на това.
Броя на пчелите в кошера е различен през месеците. Най-много са през лятото, след това постепенно започват да намалят,
и когато лютата зима покаже сърдитото си лице и изтупа юргана си,
и когато над земята започнат да падат бели снежинки,
те, всички те, сгушени една в друга знаят,
че ще оцелеят и ще видят отново пролетното слънце,
ще пият нектара на първите глухарчета,
ще се наслаждават на песента на августовските щурци
защото
ТОЙ, който това лято отново нарисува кошери,
знае едната думичка, описваща всичко това,
и тя е ЛЮБОВ!
Опс, 😊 лека скобичка направихме, но няма да трием. Ще я оставим 😊
Та, заедно в студа, за да се затоплят. И само след когато температурата се повиши около, и над 12 градуса, те ще могат да размахват крилцата си достатъчно свободно, и ще полетят.
После идва топлото време, пчелите преминават от режим на стенд бай, в режим на пълна мощност, а колонията може да нарасне четири пъти, достигайки до 80 000 пчели. Може би тук е времето да споделим, че майката ще надживее повечето си деца, достигайки до 3-4-5 годишна възраст, докато нейните работнички /деца/ и търтеи ще поживеят само 5-6 седмици в натоварения летен сезон. Разбирате защо способността на кралицата да снася оплодени яйца, с които да заселва отново и отново семейството си всяка пролет, е жизненоважна за успеха на колонията. Генетиката на майката е от решаваща роля тук, и ако е правилна, тя ще снесе много яйца и колонията ще процъфтява.
Освен да снася яйца, нейна отговорност е да управлява цялостно всички процеси в кошера. Можем да я наречем генерален мениджър. Управлява 80 000 пчели и го прави чрез феромони и химически сигнали. Чрез тях те разбират какво да правят, за да поддържат кошера в работно състояние, и как да го охраняват, за да гарантират, че само онези, маркирани с техния аромат, ще бъдат допуснати да влезнат вътре в него 🙂
В разгара на лятото, когато мама пчела пуска по яйце на всеки 20 секундни, тя прави това в „корпуса“ на кошера. Всяко оплодено яйце се полага в отделна шестоъгълна килийка, която пчелите работнички почистват и поддържат чиста и полирана. Тези килийки ще се използват повторно през целия сезон. След като лятото свърши, кралицата ще забави производството на яйца, а работничките ще намажат ските на повечето търтеи, буквално изтласквайки ги от кошера. Тази година неволно, но изцяло по моя вина, бях свидетел как пчелите арестуваха всички търтеи в единия от ъглите на кошера и не ги пускаха да гъкнат 🙂 Това се случи, защото експериментирах с едни нови дъна за кошери, и бях оставил входовете толкова малки, че пчелите минаваха през тях, но търтеите не можеха. Съответно в невъзможност да ги изхвърлят навън, те просто ги събираха вътре в ъгъла, и ги държаха там докато не видях това, и не им отворих повече входовете, които всъщност бяха изходи за тях – пистата за навън 🙂
Така е, приятели,…приключили с основната си задача, мъжкарите в пчелното семейство биват оставени първо да гладуват, а след това директно изхвърлени навън, за да замръзнат, а труповете им най-често биват изядени от 🦔 /ежко бежко/, който всяка вечер проверява за храна пред домовете на пчелите, храни се, а за награда оставя по някое ако, за да напомни за себе си на следващия ден, когато пчеларя /в частност АЗ/ с усмивка ще каже “Ахааа, ето, пак е идвал, това го нямаше вчера” 🙂
Първите седмици живот…
Всички снесени оплодени яйца имат потенциал да се превърнат или в работничка, или в майка. От неоплодените се излюпват търтеи.
В продължение на три дни всички яйца се захранват с млечице, водичка, протеини, аминокиселини и следи от витамини и минерали, отделяни от жлезите на млади пчели-работнички. След този момент, вече растящите ларви преминават към режим на хранене с нектар и цветен прашец, развивайки се достатъчно, за да бъдат запечатани в килийката си с восъчно капаче на седмия ден, и да бъдат напълно оформени пчелички за 21 дни, а търтеи – за 24. Не знам дали стана съвсем ясно. Самия цикъл от снасянето на яйцето, през преминаването му през всички стадии – яйце, ларва, предкакавида, какавида – до излюпването, трае 21 дни за раждането на пчела-работничка, и 24 дни – за раждането на търтей. За нормален човек сигурно е известна трудност да направи разлика кое е търтей и кое пчела, особено, ако хиляди пчели бръмчат наоколо, нали? Но има някои основни разлики, които няма как да обягнат от очите на пчеларя, а те са: кралицата има по-удължено тяло, работничките са по-мънички, а търтеите са най-закръглените и грамадански ☺️☺️☺️ Вижте ги на картинката отдолу 🙂

Йерархията в кошера…
Най – младите пчели почистват и възстановяват родилните килийки, и хранят с пчелно млечице яйцата на своите братя и сестри.
Малко по – възрастните пчели се грижат за майката и я почистват, обгрижват, предавайки нейните заповеди на останалите чрез “антенките си”. 4G, 5G? Не знам…
Други пчели работят като пазачи, подушвайки ароматите на желаещите да влизат в кошера, за да се предпазят от натрапници.
Има и пчели-майстори, които ремонтират и запушват кошера с лепкав прополис, донесен от съседни дървета, за да няма течения в кошера. Спомняте ли си края на онази статия за прополиса, където ви бях снимал как през есента пчелите запушват входовете, ако пчеларя се забави да направи това? Припомнете си, кликвайки тук:
Има и пчели-строители, които градят пчелни пити от восък килийка по килийка. Следват производителите на меда – тези, които освобождават малко по – възрастните пчели работнички от скъпоценния нектар, който са събрали. Производителите на меда го прекарват през последните стъпки на трансформирането му в мед.
Перфектния кошер изглежда така: По – стари пчели събират прашец и нектар и се прибират в силно семейство с растящи бебета, чисти и здрави восъчни килийки, готови да складират донесения нектар, и стени на кошера, достатъчно здрави, за да предотвратят лошото време и нахлуването на чужди пчели, оси, стършели или гризачи. Като една сериозна фирма, чийто главен изпълнителен директор е Queen Bee 😉🐝🐝🐝
Мед. Пчелен мед. Откъде идва?
Задачата дa излезнат в заобикалящия ги свят за да събират нектар, е оставена на най-зрелите пчели. Ето откъде точно идва медът…
Пчелите излитат от кошера, за да събират цветен прашец, нектар и прополис – всички важни ресурси за живота в кошера, а феромоните на тяхната кралица се откриват на километри от тях.
Околната среда и местоположението са най – силният фактор за вкуса на меда, тъй като цветята, които растат близо до кошерите му влияят. Поставете кошер в гора от акация и пчелите ще събират и произвеждат прекрасен мед от акация. Поставете кошер в поле от лавандула и няма как да не доловите след това нотка лавандула в аромата на крайния продукт. Това не означава, че меда ще е 100% акация или 100% лавандулов, разбира се. Такъв мед не съществува. Когато пчелите са заобиколени от много видове цветя и билки, когато медът в кошера е направен от различни видове цветя и билки, той се нарича полифлорен мед. И точно той – полифлорния мед е толкова интересен и различен като вкусови нюанси, колкото и видовете на диви цветя и растителност като цяло в България. И ако трябва като да проверя дали съм добър учител, точно тук бих ви задал следния лесен въпрос: Обяснявате ли си защо полифлорен мед от района на Средна гора ще бъде различен от полифлорен мед, добит в района на София. Примерно. Защо?
Въпреки че един кошер може да получи нектар от много видове цветя, отделните пчели в кошера са цветово-моногамни. След като изберат даден сорт цветя, те ще се връщат отново и отново при тях през останалата част от дните си, докато цветята ги има. Никой не знае защо е така, но ако една пчела за пръв път излезе да търси храна през пролетта по време на цъфтежа на глухарчето, тя се придържа към глухарчета докрай. Това прави пчелите най – ефективните естествени опрашители в света. Докато събират нектар от цвете на цвете, те носят прашеца на тези цветя със себе си, помагайки на растенията да се размножават.
Алхимията…
Всяка медоносна пчела изсмуква нектар с дълго, наподобяващо тръба езиче, и след това го съхранява в медено стомахче. Работничката може да събере до около 70 милиграма нектар при едно пътуване, но в кошера реално влизат не повече от 30-40мг., защото останалото се използва като храна за енергия от пчелата, която го носи. Събирането на около 70мг. нектар изисква посещение на около 1500 цветя.
От нектар до мед…
По-младите, нелетящи пчели, поемат нектара от събирачките и го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето и обратно, като по този начин го обогатяват с естествен ензим, наречен инвертаза. Този ензим разгражда захарозата до глюкоза и фруктоза. В същото време по този начин нектарът под форма на тънък филм влиза в допир с топлия и сух въздух на кошера, и водното му съдържание намалява до 35—40%. След това пчелите поставят полупреработеният нектар на дъното или по стените на восъчните килийки като малки капчици, и изпаряването на водата продължава чрез интензивно вентилиране на кошера. Когато водното съдържание спадне под 20%, пчелите запълват килийните и ги запечатват с цел да предотвратят поемането на вода от въздуха. В медовете на GHoney, добити през този сезон, водното съдържание беше между 16 и 18% видно от лабораторните анализи, които винаги правим, за да знаем какво предлагаме.
⚠️По време на преработката на нектара протичат сложни биохимични процеси, които засягат преди всичко въглехидратите. Под действие на инвертазата, захарозата се хидролизира до глюкоза и фруктоза. Пчелите разграждат захарите в нектара по същите причини, които правят и хората – те не могат да усвояват сложни полизахариди като захароза (това, което смятаме за трапезна захар), затова трябва да я превърнат в прости захари, за да я използват като гориво. Крайното съдържание на захароза в меда е само 5 и под 5%.
⚠️Пчелите се справят отлично сами с правенето на мед. Пчеларя може само царски да прецака целия този процес, ако е нетърпелив и реши да извади меда преждевременно. Такъв мед ще бъде склонен към ферментация. Може да изглежда ок, да е сладък и да има добър вкус на пчелина, но при съхранение, такъв “неузрял” мед с високо съдържание на влага ще се вкисне. След това следват въпроси в пчеларските групи: “Колеги, мога ли да сложа в джибрите ферментирал мед да не го хвърлям?”
Сметки от рода на “Да дойде събота да не сме на работа, че трябва да вадим меда…” не работят! Опитните пчелари знаят кога времето е дошло. Това зависи от температурата и влажността на въздуха в кошера и околната среда, силата на пчелното семейство, притока на нектар и др. Именно тук всъщност се изразява “майсторлъка” на пчеларя 🙂
Още няколко думи…
Да, пчелите правят мед, за да се хранят с него. И няма ограничение за това колко мед може да произведе едно семейство, така че добрите пчелари трябва да разполагат и да снабдят растящия силен кошер, с допълнително пространство, за да могат пчелите да го запълнят с повече мед. В същото време достатъчното свободно пространство е за пчелите достатъчно голям хол, за да не се изкушават да се роят и да търсят по – просторен дом 😉Добрия пчелар се грижи за пчелите си, и ако по някаква причина в семейството липсва достатъчно мед, за да посрещне и прекара спокойно зимата, той ще допълни запасите им с мед или захарен сироп.
Милите пчели…
Ще го напиша още веднъж: Милите пчели…
Всички наши малки, жужящи приятели по света са толкова натоварени от към проблеми днес…
От една страна онова, което американците наричат “Colony Collapse”, от друга – все по-сериозната употреба на пестициди и хербициди, промяната на климата, липсата на онези поляни, пълни с цветя – качествена за пчелите храна, която помним…
Продължаваме да считаме всичко за даденост, и сякаш не приемаме на сериозно проблемите в природата, мислейки си че ще ни се размине. Хъх! Несериозно е да се счита, че пчелите биха могли да поемат още несгоди. Стига им целият процес по правенето на меда – цялото това разделение на труда им, изграждането на къщи, складове – восъчни килийки и цели восъчни пити в кошерите, изхранването, производството… всичко е толкова изтощително за пчелите, които участват в него. Работничка, която би могла да живее до пет месеца през зимата, ще умре буквално след пет – шест седмици в силния сезон. И цялото дело на живота й ще й донесе едва една дванадесета от чаена лъжичка мед. Точно така: Необходими са дванадесет пчели, за да се направи една чаена лъжичка мед!
⚠️ Консумирайте меда такъв, какъвто е! Суровият мед без топлинна обработка, без хомогенизации, добавки, заместители, пълнители, втечнители и не знам още какво друго …само той носи ползи за вашето тяло и душа! Бих го сравнил с изискано вино или добър чай. В момента това ми идва на ум. Не бихте си купили “вълча кръв” за 2,50 бутилката, или пакетче “БИО липа”, събирана с метлите по асвалта след проливен дъжд, нали? Нали не бихте си ги купили? И аз не бих! Не правете компромиси и с меда! Намерете си читав пчелар, на когото се доверявате и не го сменяйте за никоя “промоция” и пластмасова мечка с капачка, пък била тя и усмихната. Усмихнатата мечка не винаги трябва да е асоциация за добър мед, както и кравата не винаги означава краве мляко в кутията, но това е тема на друг разговор, може би очи в очи с чаша изискано вино и дегустация на няколко вида първокачествен и неподправен мед.
Добрия мед е неограничено годен за консумация и има медицински, религиозни и чисто приятни цели по целия свят!
Вълшебни 🐝
Магически 🍯
🍂
Здравейте приятели на GHoney – български бранд за пчелни суперхрани и натурална козметика с мед!
Дойде месец октомври, пчелите са зазимени, а аз имам повече време да ви разказвам за лятото, за отминалия пчеларски сезон, за това какво се случи по пчелините, за пчелните продукти и бъдещите ни планове, за главните герои в приказката, която продължаваме да четем и разказваме заедно – приказка за Пчелите с главно “П” – нашите очарователни, жужащи приятели!
Ако искаме да познаваме меда и останалите пчелни продукти, няма как да не знаем основни неща за живота на пчелите…
Често се случва да попадна в ситуация, в която приятели ме питат:
– Разкажи де.. разкажи за майката, разкажи за търтеите, ..вярно ли е, че еди какво си… ама наистина ли.., ама защо? Защо акациев мед? Какво е пресован мед? Как да приемам цветен прашец, да накисвам ли от вечерта? Все въпроси за парти 😊
И като започна да разказвам, фокуса на събитието непланирано се измества някъде, където никой не е предполагал, че ще стигне. Очите на приятелите ми се отварят ееееееей толкова големи, жени, мъже..без значение – усмивките грейват по лицата, всички стоят и слушат 🙂
Ако и вие сте любопитни и искате да знаете повече, тази история /статия/ е за вас! Надявам се скоро да имам възможност и вътрешна мотивация да осъществя една от многото си идеи, с които ще стигна по-близо до вас и ще ви разказвам. Вие ще питате, аз ще разказвам…
А сега се отпуснете и медитирайте 🙂
Приятно четене 🙂

Всяко пчелно семейство може да наброява до 50 – 60 000 пчели през силния сезон – лятото. Семейството се управлява от майка /царица, кралица, Queen Bee/. Важно да знаем за нея е, че тя е единствената полово развита женска в колонията и нейна основна задача е да се срещне с мъжки „търтеи“, да прави любов с тях, след което да се завърне и да снася яйца в голямото си семейство. Обърнете внимание – написах търтеИ, а не търтеЙ. Множествено число! Тези търтеИ не събират цветен прашец, не събират и нектар, не чистят кошера, не го охраняват, не правят почти нищо. Всъщност, всичко, което правят, е “to make love with her majesty Queen Bee”. Дори не бих го нарекъл и любов 🙂 Ето какво е реално: Веднъж в живота си майката ще излети от кошера до „търтиево сборище” и ще се чифтоса с 1, 2, 3, …до 20 търтея. OMG! Мъжките, които хем имат, хем нямат късмет, ще останат без гениталиите от тялото си когато чифтосването приключи, след което ще умрат. Да, това ще се случи с първия търтей, след това втория ще извади гениталиите на първия от тялото на майката и ще последва втора вълна на любов. Същото ще направят третия, четвъртия и т.н., след това кралицата ще се завърне в кошера и ще може да снася оплодени яйца до края на живота си, и то толкова често… /приблизително по едно на всеки 20 секунди/, и всичко това без да се опложда повторно. Когато един ден някогашната млада и палава кралица остарее, а производството на яйца се забави и развали баланса в кошера, собствените и пчели ще я заобиколят и убият, след което ще изхвърлят трупа й на тревата пред кошера. Това е брутален жизнен цикъл, през който всяка пчела изпълнява строго определена роля. Виждал съм с очите си почти всяка една от тях, включително и току що завърнала се майка от брачен полет със стоящи все още в нея гениталии на последния герой от въздуха 🙂 И е факт, приятели, запомнете: Целият живот и смърт на медоносните пчели е насочен към стремежа им да създадат нещо така сладко, което ние наричаме мед. Меда е единствената произведена от природата храна, която /при правилни условия на съхранение/ не се разваля, и е най-важният продукт от живота на пчелната колония. Хранителната система на човеците също разчита на медоносните пчели. Съвременното земеделие би било практически невъзможно без тях защото те опрашват хиляди растителни видове по света, а истинският мед – суров, девствен, неподправен мед, който не е бил сварен до смърт и напълнен в пластмасово мече с капачка /примерно/, е една от най-старите храни, които човечеството помни и познава.
⚠️Да обобщим:
Всяко семейство може да достигне до 50-60 000 пчели в пика си. Има си една единствена майка – кралица, която само веднъж в живота си напуска кошера за да достигне до търтеите, най-добрите от които едновременно имат и нямат късмет, оплождаики я и разделяйки се с живота си, за да може тя да снася яйца до края на живота си и да развива семейството, чийто живот е насочен към стремежа да създават мед. Точка 🙂
Пчелина и семействата…
Пчелите живеят в кошери, подредени един до друг по начин, който зависи основно от стила и виждането на пчеларя. С времето има изградени добри практики, които описват какво да е разстоянието между кошерите, как да бъдат разположени, на къде да бъдат обърнати входовете, как да бъдат боядисани и т.н. Няма да се спирам подробно на това.
Броя на пчелите в кошера е различен през месеците. Най-много са през лятото, след това постепенно започват да намалят,
и когато лютата зима покаже сърдитото си лице и изтупа юргана си,
и когато над земята започнат да падат бели снежинки,
те, всички те, сгушени една в друга знаят,
че ще оцелеят и ще видят отново пролетното слънце,
ще пият нектара на първите глухарчета,
ще се наслаждават на песента на августовските щурци
защото
ТОЙ, който това лято отново нарисува кошери,
знае едната думичка, описваща всичко това,
и тя е ЛЮБОВ!
Опс, 😊 лека скобичка направихме, но няма да трием. Ще я оставим 😊
Та, заедно в студа, за да се затоплят. И само след когато температурата се повиши около, и над 12 градуса, те ще могат да размахват крилцата си достатъчно свободно, и ще полетят.
После идва топлото време, пчелите преминават от режим на стенд бай, в режим на пълна мощност, а колонията може да нарасне четири пъти, достигайки до 80 000 пчели. Може би тук е времето да споделим, че майката ще надживее повечето си деца, достигайки до 3-4-5 годишна възраст, докато нейните работнички /деца/ и търтеи ще поживеят само 5-6 седмици в натоварения летен сезон. Разбирате защо способността на кралицата да снася оплодени яйца, с които да заселва отново и отново семейството си всяка пролет, е жизненоважна за успеха на колонията. Генетиката на майката е от решаваща роля тук, и ако е правилна, тя ще снесе много яйца и колонията ще процъфтява.
Освен да снася яйца, нейна отговорност е да управлява цялостно всички процеси в кошера. Можем да я наречем генерален мениджър. Управлява 80 000 пчели и го прави чрез феромони и химически сигнали. Чрез тях те разбират какво да правят, за да поддържат кошера в работно състояние, и как да го охраняват, за да гарантират, че само онези, маркирани с техния аромат, ще бъдат допуснати да влезнат вътре в него 🙂
В разгара на лятото, когато мама пчела пуска по яйце на всеки 20 секундни, тя прави това в „корпуса“ на кошера. Всяко оплодено яйце се полага в отделна шестоъгълна килийка, която пчелите работнички почистват и поддържат чиста и полирана. Тези килийки ще се използват повторно през целия сезон. След като лятото свърши, кралицата ще забави производството на яйца, а работничките ще намажат ските на повечето търтеи, буквално изтласквайки ги от кошера. Тази година неволно, но изцяло по моя вина, бях свидетел как пчелите арестуваха всички търтеи в единия от ъглите на кошера и не ги пускаха да гъкнат 🙂 Това се случи, защото експериментирах с едни нови дъна за кошери, и бях оставил входовете толкова малки, че пчелите минаваха през тях, но търтеите не можеха. Съответно в невъзможност да ги изхвърлят навън, те просто ги събираха вътре в ъгъла, и ги държаха там докато не видях това, и не им отворих повече входовете, които всъщност бяха изходи за тях – пистата за навън 🙂
Така е, приятели,…приключили с основната си задача, мъжкарите в пчелното семейство биват оставени първо да гладуват, а след това директно изхвърлени навън, за да замръзнат, а труповете им най-често биват изядени от 🦔 /ежко бежко/, който всяка вечер проверява за храна пред домовете на пчелите, храни се, а за награда оставя по някое ако, за да напомни за себе си на следващия ден, когато пчеларя /в частност АЗ/ с усмивка ще каже “Ахааа, ето, пак е идвал, това го нямаше вчера” 🙂
Първите седмици живот…
Всички снесени оплодени яйца имат потенциал да се превърнат или в работничка, или в майка. От неоплодените се излюпват търтеи.
В продължение на три дни всички яйца се захранват с млечице, водичка, протеини, аминокиселини и следи от витамини и минерали, отделяни от жлезите на млади пчели-работнички. След този момент, вече растящите ларви преминават към режим на хранене с нектар и цветен прашец, развивайки се достатъчно, за да бъдат запечатани в килийката си с восъчно капаче на седмия ден, и да бъдат напълно оформени пчелички за 21 дни, а търтеи – за 24. Не знам дали стана съвсем ясно. Самия цикъл от снасянето на яйцето, през преминаването му през всички стадии – яйце, ларва, предкакавида, какавида – до излюпването, трае 21 дни за раждането на пчела-работничка, и 24 дни – за раждането на търтей. За нормален човек сигурно е известна трудност да направи разлика кое е търтей и кое пчела, особено, ако хиляди пчели бръмчат наоколо, нали? Но има някои основни разлики, които няма как да обягнат от очите на пчеларя, а те са: кралицата има по-удължено тяло, работничките са по-мънички, а търтеите са най-закръглените и грамадански ☺️☺️☺️ Вижте ги на следващата картинка 🙂

Йерархията в кошера…
Най – младите пчели почистват и възстановяват родилните килийки, и хранят с пчелно млечице яйцата на своите братя и сестри.
Малко по – възрастните пчели се грижат за майката и я почистват, обгрижват, предавайки нейните заповеди на останалите чрез “антенките си”. 4G, 5G? Не знам…
Други пчели работят като пазачи, подушвайки ароматите на желаещите да влизат в кошера, за да се предпазят от натрапници.
Има и пчели-майстори, които ремонтират и запушват кошера с лепкав прополис, донесен от съседни дървета, за да няма течения в кошера. Спомняте ли си края на онази статия за прополиса, където ви бях снимал как през есента пчелите запушват входовете, ако пчеларя се забави да направи това? Припомнете си, кликвайки тук:
Има и пчели-строители, които градят пчелни пити от восък килийка по килийка. Следват производителите на меда – тези, които освобождават малко по – възрастните пчели работнички от скъпоценния нектар, който са събрали. Производителите на меда го прекарват през последните стъпки на трансформирането му в мед.
Перфектния кошер изглежда така: По – стари пчели събират прашец и нектар и се прибират в силно семейство с растящи бебета, чисти и здрави восъчни килийки, готови да складират донесения нектар, и стени на кошера, достатъчно здрави, за да предотвратят лошото време и нахлуването на чужди пчели, оси, стършели или гризачи. Като една сериозна фирма, чийто главен изпълнителен директор е Queen Bee 😉🐝🐝🐝
Мед. Пчелен мед. Откъде идва?
Задачата дa излезнат в заобикалящия ги свят за да събират нектар, е оставена на най-зрелите пчели. Ето откъде точно идва медът…
Пчелите излитат от кошера, за да събират цветен прашец, нектар и прополис – всички важни ресурси за живота в кошера, а феромоните на тяхната кралица се откриват на километри от тях.
Околната среда и местоположението са най – силният фактор за вкуса на меда, тъй като цветята, които растат близо до кошерите му влияят. Поставете кошер в гора от акация и пчелите ще събират и произвеждат прекрасен мед от акация. Поставете кошер в поле от лавандула и няма как да не доловите след това нотка лавандула в аромата на крайния продукт. Това не означава, че меда ще е 100% акация или 100% лавандулов, разбира се. Такъв мед не съществува. Когато пчелите са заобиколени от много видове цветя и билки, когато медът в кошера е направен от различни видове цветя и билки, той се нарича полифлорен мед. И точно той – полифлорния мед е толкова интересен и различен като вкусови нюанси, колкото и видовете на диви цветя и растителност като цяло в България. И ако трябва като да проверя дали съм добър учител, точно тук бих ви задал следния лесен въпрос: Обяснявате ли си защо полифлорен мед от района на Средна гора ще бъде различен от полифлорен мед, добит в района на София. Примерно. Защо?
Въпреки че един кошер може да получи нектар от много видове цветя, отделните пчели в кошера са цветово-моногамни. След като изберат даден сорт цветя, те ще се връщат отново и отново при тях през останалата част от дните си, докато цветята ги има. Никой не знае защо е така, но ако една пчела за пръв път излезе да търси храна през пролетта по време на цъфтежа на глухарчето, тя се придържа към глухарчета докрай. Това прави пчелите най – ефективните естествени опрашители в света. Докато събират нектар от цвете на цвете, те носят прашеца на тези цветя със себе си, помагайки на растенията да се размножават.
Алхимията…
Всяка медоносна пчела изсмуква нектар с дълго, наподобяващо тръба езиче, и след това го съхранява в медено стомахче. Работничката може да събере до около 70 милиграма нектар при едно пътуване, но в кошера реално влизат не повече от 30-40мг., защото останалото се използва като храна за енергия от пчелата, която го носи. Събирането на около 70мг. нектар изисква посещение на около 1500 цветя.
От нектар до мед…
По-младите, нелетящи пчели, поемат нектара от събирачките и го преместват многократно от медовото си стомахче към хоботчето и обратно, като по този начин го обогатяват с естествен ензим, наречен инвертаза. Този ензим разгражда захарозата до глюкоза и фруктоза. В същото време по този начин нектарът под форма на тънък филм влиза в допир с топлия и сух въздух на кошера, и водното му съдържание намалява до 35—40%. След това пчелите поставят полупреработеният нектар на дъното или по стените на восъчните килийки като малки капчици, и изпаряването на водата продължава чрез интензивно вентилиране на кошера. Когато водното съдържание спадне под 20%, пчелите запълват килийните и ги запечатват с цел да предотвратят поемането на вода от въздуха. В медовете на GHoney, добити през този сезон, водното съдържание беше между 16 и 18% видно от лабораторните анализи, които винаги правим, за да знаем какво предлагаме.
⚠️По време на преработката на нектара протичат сложни биохимични процеси, които засягат преди всичко въглехидратите. Под действие на инвертазата, захарозата се хидролизира до глюкоза и фруктоза. Пчелите разграждат захарите в нектара по същите причини, които правят и хората – те не могат да усвояват сложни полизахариди като захароза (това, което смятаме за трапезна захар), затова трябва да я превърнат в прости захари, за да я използват като гориво. Крайното съдържание на захароза в меда е само 5 и под 5%.
⚠️Пчелите се справят отлично сами с правенето на мед. Пчеларя може само царски да прецака целия този процес, ако е нетърпелив и реши да извади меда преждевременно. Такъв мед ще бъде склонен към ферментация. Може да изглежда ок, да е сладък и да има добър вкус на пчелина, но при съхранение, такъв “неузрял” мед с високо съдържание на влага ще се вкисне. След това следват въпроси в пчеларските групи: “Колеги, мога ли да сложа в джибрите ферментирал мед да не го хвърлям?”
Сметки от рода на “Да дойде събота да не сме на работа, че трябва да вадим меда…” не работят! Опитните пчелари знаят кога времето е дошло. Това зависи от температурата и влажността на въздуха в кошера и околната среда, силата на пчелното семейство, притока на нектар и др. Именно тук всъщност се изразява “майсторлъка” на пчеларя 🙂
Още няколко думи…
Да, пчелите правят мед, за да се хранят с него. И няма ограничение за това колко мед може да произведе едно семейство, така че добрите пчелари трябва да разполагат и да снабдят растящия силен кошер, с допълнително пространство, за да могат пчелите да го запълнят с повече мед. В същото време достатъчното свободно пространство е за пчелите достатъчно голям хол, за да не се изкушават да се роят и да търсят по – просторен дом 😉
Добрия пчелар се грижи за пчелите си, и ако изглежда, че в семейството липсва достатъчно мед, за да посрещне и прекара спокойно зимата, той ще допълни запасите им с мед или захарен сироп.
Милите пчели…
Ще го напиша още веднъж: Милите пчели…
Всички наши малки, жужящи приятели по света са толкова натоварени от към проблеми днес…
От една страна онова, което американците наричат “Colony Collapse”, от друга – все по-сериозната употреба на пестициди и хербициди, промяната на климата, липсата на онези поляни, пълни с цветя – качествена за пчелите храна, която помним…
Продължаваме да считаме всичко за даденост, и сякаш не приемаме на сериозно проблемите в природата, мислейки си че ще ни се размине. Хъх! Несериозно е да се счита, че пчелите биха могли да поемат още несгоди. Стига им целият процес по правенето на меда – цялото това разделение на труда им, изграждането на къщи, складове – восъчни килийки и цели восъчни пити в кошерите, изхранването, производството… всичко е толкова изтощително за пчелите, които участват в него. Работничка, която би могла да живее до пет месеца през зимата, ще умре буквално след пет – шест седмици в силния сезон. И цялото дело на живота й ще й донесе едва една дванадесета от чаена лъжичка мед. Точно така: Необходими са дванадесет пчели, за да се направи една чаена лъжичка мед!
⚠️ Консумирайте меда такъв, какъвто е! Суровият мед без топлинна обработка, без хомогенизации, добавки, заместители, пълнители, втечнители и не знам още какво друго …само той носи ползи за вашето тяло и душа! Бих го сравнил с изискано вино или добър чай. В момента това ми идва на ум. Не бихте си купили “вълчата кръв” за 2,50 бутилката, или пакетче “БИО липа”, събирана с метлите по асвалта след проливен дъжд, нали? Нали не бихте си ги купили? И аз не бих! Не правете компромиси и с меда! Намерете си читав пчелар, на когото се доверявате и не го сменяйте за никоя “промоция” и пластмасова мечка с капачка, пък била тя и усмихната. Усмихнатата мечка не винаги е асоциация за добър мед, както и кравата не винаги означава краве мляко в кутията, но това е тема на друг разговор, може би очи в очи с чаша изискано вино и дегустация на няколко вида първокачествен и неподправен мед.
Добрия мед е неограничено годен за консумация и има медицински, религиозни и чисто приятни цели по целия свят!
Вълшебни 🐝
Магически 🍯
Благодаря, Галин за добрата информация. Предлаганите от теб продукти са превъзходни за нищо не бих ги заменила. ПЧЕЛНИТЕ продукти които предлагаш са и ефикасни. МНОГО ЗДРАВЕ И УСПЕХ.
Благодаря, Янка!
Истински се забавлявах, докато четох, пък и научих неща, които не съм знаела! Благодаря, Галине!
Радвам се, Вили.
Така е най-готино ..когато е леко, забавляващо, пък в същото време остави нещо важно 😊
Поздрави!
Здравейте! Много се радвам, че попаднах на толкова ценна иннформация. От сърце и душа сърдечно благодаря. Много интересна статия.
Здравейте!
Радвам се и аз. Останете и занапред и се чувствайте удобно 😊
У Н И К А Л Н И СА G-honey СЪС СТАТИИТЕ НА ГАЛИН И ДАРОВЕТЕ НА ПЧЕЛИЧКИТЕ МУ !!!
Е, НЯМА ДРУГИ ТАКИВА!!!
И ДА, ЗА НИКАКВА “ПРОМОЦИЯ” НЕ БИХ ЗАМЕНИЛА ПРОДУКТИТЕ, КОИТО НИ ПРЕДЛАГАТ!
БЛАГОСЛОВИЯ СВИШЕ И ДА ВИ ИМА! 👌🙏💞
Теди, въздишам след такива коментари 😊
Поздрави!
Благодаря за тази прекрасна история! Откакто открих GHoney гледам по съвсем различен начин на меда, пчелите и всичко свързано с тях. Спрях да купувам мед и прашец от сергии край пътя, пък било то и в планината. И се паникьосвам, когато видя, че бурканчето ми привършва, а съм забравила да поръчам ново 😊
Щастлива съм, че ви открих! Благодаря за това, което правите!
Аз пък съм щастлив, че низ от “случайни” неща ни събират – хората, които си приличат 😊😊😊
Поздрави и по-здрави!
G
Милите пчелички🧡