„Каква е разликата между обикновения мед и този?“
„Съдържа ли нещо друго освен мед?“
„Сложили сте в него масло? Усещаме масло!“
„Този мед е бунтар!“ 🙂
„Как го правите? Може би вътре има пчелно млечице?“
Това са само някои от отзивите и въпросите, които чухме от хората, на които предложихме да опитат от този мед. Ще се опитаме да отговорим на всички в следващите няколко абзаца.
Първото нещо, което трябва да се изясни, е, че в кремообразния мед не е добавено нищо!
Течният суров мед, оставен в буркан, в крайна сметка кристализира, нали така? Лека и полезна скобичка:
– Има два вида захар, които съставляват меда: глюкоза и фруктоза. Глюкозата е частта, която кристализира, и различните медове имат различни нива на глюкоза в зависимост от вида на растението, от което е дошъл нектарът. Слънчоглед, люцерна или детелина ще кристализират доста бързо, тъй като имат по-високо съотношение на глюкоза.
– Друг фактор за кристализация е прашецът. Суровият, нефилтриран мед има в себе си прашечни частици. Когато ние пчеларите анализираме суров мед, един от анализите е точно този. С него ние разбираме какви цветя посещават пчелите по вида на полените, които намериме в меда. Въпреки това, тези малки частици също създават условия за кристалите да започнат да се образуват, така че те също ускоряват процеса.
– Температурата на околната среда също играе роля. Ако държите меда си в хладилника, процесът на кристализация ще се случи много по-бързо. Може би не е зле да споменем и причината, поради която медът в супермаркетите остава течен и изглежда красив за много дълго време. Повечето медове, които ще намерите на рафта, са загряти и филтрирани, което унищожава антибактериалните компоненти, както и полезните ензими на меда, и спира кристализацията, но пък превръща меда в почти обикновен захарен сироп, и това е в най-добрия случай.
Как и защо направихме кремообразен мед?
Последните няколко години забелязвам, че броя на хората, които не харесват кристализирал мед, пораства. Не рядко ми се случва да имам обаждане, в което избора на меда се прави на база не вкусовите му качества, а моментното му състояние. Казвате ми “Аз не обичам кристализирал мед. Искам течен”. Което до един момент не исках да го разбирам. После си казах, какво пък, нормално е човек да знае какво иска 🙂
Бяхме заделили известно количество мед от това лято, и чакахме да дойде момента, в който ще зазимим пчелите и ще имаме достатъчно време, в което да експериментираме направата на крем мед. Преди да продължа, искам да ви посъветвам следното: Ако не сте опитали кремообразен мед, вие сте пропуснали едно от удоволствията в живота 🙂
Процедурата по направата му не е сложна, и можете дори да опитате да си приготвите мед у дома.
Вземете малко акациев течен мед и втори мед – кристализирал, поставете ги в подходяща купа и с помощта на вашия миксер – бъркайте. Включете на ниска – до средна скорост и имайте търпение магията да се случи. Добре е да повторите още няколко пъти (поне 3-4 интервала). Колкото повече го бъркате, толкова по-кремообразно и стабилно става. Цветът на меда става блед (почти бял), а текстурата – кремообразна. Искам да ви споделя още, че колкото по-бързо разбърквате меда – толкова по-пухкав става. Образува се пяна, която по-късно /след няколко дни/ се отделя на повърхността. Ако искаме да подходим по-професионално с направата на крем мед, то трябва да се снабдим със специално създадени за целта машини. Те имат програми, които разбъркват меда в продължение на дни. Бъркат, спират…пак бъркат, пак спират, следят в същото време за подържането на подходяща температура в съда, и така. В различните материали, които изчетох за този тип мед в Канада /където всъщност е и родината му/, някъде се препоръчва да се разбива много бавно, за да няма пяна, другаде пък казват, че няма нищо по-вкусно от точно тази пяна, която се отделя по повърхността. На мен лично варианта с пяна ми допада доста повече. Напомня ми на онези немски шоко-кремчета, които обичам. Винаги се двоумя – да разбъркам ли сметаната на повърхността с кремчето, или да си хапна първо чисто от нея и след това чист шоколадов крем. В крайна сметка, в повечето случаи постъпвам така, че изяждам част от сметаната, а останалата разбърквам с крема 🙂
Със своята пухкава консистенция е лесно да се извадите от буркана крем мед и да разнесете върху препечени филийки, бисквитки, някакви друг вид кулинарни изпълнения – тип рула, а защо не и торти. Или пък просто гребнете с лъжицата в буркана, и хоооооп – Здравеееееей, любима нова закуска! 🙂
Калории
Оппаааааа 🙂
Не знам защо въобще споменавам калориите. Една лъжица от този мед, с някакви си никакви 60 Kcal. Та това са около САМО 3% от дневния препоръчителен прием за 2 000. Въпреки това, грижейки се за теглото си, можете лесно да ги изгорите чрез:
Разходка – 16 минути;
Велосипед – 8 минути;
Бягане – само 6 минути!
😊 Bee Positive!
П.С. Рядко пъти се случва директно да ви насърча да закупите нещо или да опитате нещо, или …
Но, опитайте този мед! Не казвам, че трябва да ви стане ежедневие, но определено си струва да тествате бурканче от него. В момента ми идват на ума, освен различните комбинации на медове, възможността да смесите крем мед с джинджифил например. Или с ванилия. Или с какао. Или с лешников тахан /охххх/. Експериментирайте! Споделете ми за резултатите, ако се сетите за мен 🙂
„Каква е разликата между обикновения мед и този?“
„Съдържа ли нещо друго освен мед?“
„Сложили сте в него масло? Усещаме масло!“
„Този мед е бунтар!“ 🙂
„Как го правите? Може би вътре има пчелно млечице?“
Това са само някои от отзивите и въпросите, които чухме от хората, на които предложихме да опитат от този мед.
Ще се опитаме да отговорим на всички в следващите няколко абзаца.
Първото нещо, което трябва да се изясни, е, че в кремообразния мед не е добавено нищо!
Течният суров мед, оставен в буркан, в крайна сметка кристализира, нали така? Лека и полезна скобичка:
– Има два вида захар, които съставляват меда: глюкоза и фруктоза. Глюкозата е частта, която кристализира, и различните медове имат различни нива на глюкоза в зависимост от вида на растението, от което е дошъл нектарът. Слънчоглед, люцерна или детелина ще кристализират доста бързо, тъй като имат по-високо съотношение на глюкоза.
– Друг фактор за кристализация е прашецът. Суровият, нефилтриран мед има в себе си прашечни частици. Когато ние пчеларите анализираме суров мед, един от анализите е точно този. С него ние разбираме какви цветя посещават пчелите по вида на полените, които намериме в меда. Въпреки това, тези малки частици също създават условия за кристалите да започнат да се образуват, така че те също ускоряват процеса.
– Температурата на околната среда също играе роля. Ако държите меда си в хладилника, процесът на кристализация ще се случи много по-бързо. Може би не е зле да споменем и причината, поради която медът в супермаркетите остава течен и изглежда красив за много дълго време. Повечето медове, които ще намерите на рафта, са загряти и филтрирани, което унищожава антибактериалните компоненти, както и полезните ензими на меда, и спира кристализацията, но пък превръща меда в почти обикновен захарен сироп, и това е в най-добрия случай.
Как и защо направихме кремообразен мед?
Последните няколко години забелязвам, че броя на хората, които не харесват кристализирал мед, пораства. Не рядко ми се случва да имам обаждане, в което избора на меда се прави на база не вкусовите му качества, а моментното му състояние. Казвате ми “Аз не обичам кристализирал мед. Искам течен”. Което до един момент не исках да го разбирам. После си казах, какво пък, нормално е човек да знае какво иска 🙂
Бяхме заделили известно количество мед от това лято, и чакахме да дойде момента, в който ще зазимим пчелите и ще имаме достатъчно време, в което да експериментираме направата на крем мед. Преди да продължа, искам да ви посъветвам следното: Ако не сте опитали кремообразен мед, вие сте пропуснали едно от удоволствията в живота 🙂
Процедурата по направата му не е сложна, и можете дори да опитате да си приготвите мед у дома.
Вземете малко акациев течен мед и втори мед – кристализирал, поставете ги в подходяща купа и с помощта на вашия миксер – бъркайте. Включете на ниска – до средна скорост и имайте търпение магията да се случи. Добре е да повторите още няколко пъти (поне 3-4 интервала). Колкото повече го бъркате, толкова по-кремообразно и стабилно става. Цветът на меда става блед (почти бял), а текстурата – кремообразна. Искам да ви споделя още, че колкото по-бързо разбърквате меда – толкова по-пухкав става. Образува се пяна, която по-късно /след няколко дни/ се отделя на повърхността. Ако искаме да подходим по-професионално с направата на крем мед, то трябва да се снабдим със специално създадени за целта машини. Те имат програми, които разбъркват меда в продължение на дни. Бъркат, спират…пак бъркат, пак спират, следят в същото време за подържането на подходяща температура в съда, и така. В различните материали, които изчетох за този тип мед в Канада /където всъщност е и родината му/, някъде се препоръчва да се разбива много бавно, за да няма пяна, другаде пък казват, че няма нищо по-вкусно от точно тази пяна, която се отделя по повърхността. На мен лично варианта с пяна ми допада доста повече. Напомня ми на онези немски шоко-кремчета, които обичам. Винаги се двоумя – да разбъркам ли сметаната на повърхността с кремчето, или да си хапна първо чисто от нея и след това чист шоколадов крем. В крайна сметка, в повечето случаи постъпвам така, че изяждам част от сметаната, а останалата разбърквам с крема 🙂
Със своята пухкава консистенция е лесно да се извадите от буркана крем мед и да разнесете върху препечени филийки, бисквитки, някакви друг вид кулинарни изпълнения – тип рула, а защо не и торти. Или пък просто гребнете с лъжицата в буркана, и хоооооп – Здравеееееей, любима нова закуска!
Калории
Оппаааааа 🙂
Не знам защо въобще споменавам калориите. Една лъжица от този мед, с някакви си никакви 60 Kcal. Та това са около САМО 3% от дневния препоръчителен прием за 2 000. Въпреки това, грижейки се за теглото си, можете лесно да изгорите тези около 60 калории чрез:
Разходка – 16 минути;
Велосипед – 8 минути;
Бягане – само 6 минути!
😊 Bee Positive!
Рядко пъти се случва директно да ви насърча да закупите нещо или да опитате нещо, или …
Опитайте този мед! Не казвам, че трябва да ви стане ежедневие, но определено си струва да тествате бурканче от него. В момента ми идват на ума, освен различните комбинации на медове, възможността да смесите крем мед с джинджифил например. Или с ванилия. Или с какао. Или с лешников тахан /оххх/. Експериментирайте! Споделете ми за резултатите, ако се сетите за мен 🙂
С огромно удоволствие изчетох информацията за крем мед,защото си поръчах и на другия ден го получих!Още не съм го опитала ,но така прекрасно и подробно е описано ,та вече усещам ,че съм направила точния избор! Още повече ,че сме съседи ,по градове!Желая много успехи!
Бързо поправете това недоразумение с опитването! 😊😊😊
Хехе, след всичко прочетено осъзнах , че всъщност това е първият мед на Ghoney който опитах. /няма да е последния 🐝💛🐝/
П.С
Много ме радват подробностите които описвате. Изобщо следя блога с интерес.
Поздрави, Ралица 🙂
🙂 🙂 🙂