Считам за любопитно и важно!

Преди повече от 10 години, като все още млад и неопитен пчелар, натоварих един бус кошери с пчели, и ще ги карам на ниви с лавандула, ама много лавандула. И вече надъхан, глей къв лавандулов мед ще извадя ся.. хем лавандулов, хем сигурно лилав на цвят /ми как, нали цветовете на лавандулата са лилави?/ 🥳🥳🥳
Познайте какво се случи?
Представете си 10 кошера посредата на огромно лавандулово поле. Стотин декара лавандула, цветовете направо опират в прелките на кошерите. Пчеларя тръпне в очакване, нали е направил всичко необходимо? 🙂

Не ми се рови, но доколкото си спомням, анализа на меда след това показа наличие на 12-13% лавандулов полен.
Ама чакайййй, как така? Нали толкова цветове, нали кошерите посредата? Пчелите просто излизат и влизат и всичко е прекрасно, как така 12-13%? – тази лаборатория нещо се е объркала хахааааа 😊

Приятели, според БДС 3050-80, ако в един мед присъстват поне 15% лавандулов полен, те са достатъчно основание да напиша на етикета си “лавандулов мед”. За сравнение, за акациев и липов мед се изискват мин. 30%, а за слънчоглед – 40. След повече от 15 години пчеларстване, всички анализи на лавандулов мед, които съм виждал, са били с по-малко от 30% лавандула. Защо? Трябва да попитаме пчелите.

Искам да споделя с вас нещо простичко като пример, за да ме разберете правилно, и да запомните. Приемете го като едно стъпалце нагоре за вашата култура на хранене, в частност пчелните продукти.

Това лавандулов мед ли е?

Ако купим лавандулов мед от Казанлък, от морето, от София, от Франция, от... ще има ли еднакъв вкус? Моят отговор е, че най вероятно няма да има. Обяснението ми е, че ако в меда има 15% лавандула, а останалите 85 са от преобладаващата около пчелина флора, нормално е в Казанлък и във Франция лавандуловия мед да е различен наа вкус. Това прави ли го по-добър или по-лош, по-малко или повече лавандулов? Според законодателството - не. Въпрос на вкус. Едно е сигурно, обаче, запомнете: лавандуловия мед не мирише на лавандула! Търговци и пчелари, които капят лавандулова есенция или в най-добрия случай лавандулово масло в меда си, правят така, че разбиранията на потребителите се изкривяват дотолкова, че, ако меда не мирише на лавандула, значи не е лавандулов. Това не е така! Лавандуловия мед притежава специфични нотки, които поне аз не мога да объркам. И да, усеща се, че е лавандула, но не очаквайте да омирише стаята, няма такова нещо 🙂

Та, …това лавандулов мед ли е? 😊

Зависи. Ако бие натрапчиво на лавандула, най-вероятно е манипулиран 😉
Лавандуловия мед е светло-оранжев – до кехлибарен на цвят, и притежава характерен сладникав аромат, с деликатни, нежни лавандулови нотки.

Считам за любопитно и важно!

Преди повече от 10 години, като все още млад и неопитен пчелар, натоварих един бус кошери с пчели, и ще ги карам на ниви с лавандула, ама много лавандула. И вече надъхан, глей къв лавандулов мед ще извадя ся.. хем лавандулов, хем сигурно лилав на цвят /ми как, нали цветовете на лавандулата са лилави?/ 🥳🥳🥳
Познайте какво се случи?
Представете си 10 кошера посредата на огромно лавандулово поле. Стотин декара лавандула, цветовете направо опират в прелките на кошерите. Пчеларя тръпне в очакване, нали е направил всичко необходимо? 🙂

Не ми се рови, но доколкото си спомням, анализа на меда след това показа наличие на 12-13% лавандулов полен.
Ама чакайййй, как така? Нали толкова цветове, нали кошерите посредата? Пчелите просто излизат и влизат и всичко е прекрасно, как така 12-13%? – тази лаборатория нещо се е объркала хахааааа 😊

Приятели, според БДС 3050-80, ако в един мед присъстват поне 15% лавандулов полен, те са достатъчно основание да напиша на етикета си “лавандулов мед”. За сравнение, за акациев и липов мед се изискват мин. 30%, а за слънчоглед – 40. След повече от 15 години пчеларстване, всички анализи на лавандулов мед, които съм виждал, са били с по-малко от 30% лавандула. Защо? Трябва да попитаме пчелите.

Искам да споделя с вас нещо простичко като пример, за да ме разберете правилно, и да запомните. Приемете го като едно стъпалце нагоре за вашата култура на хранене, в частност пчелните продукти.

Това лавандулов мед ли е?

Ако купим лавандулов мед от Казанлък, от морето, от София, от Франция, от... ще има ли еднакъв вкус? Моят отговор е, че най вероятно няма да има. Обяснението ми е, че ако в меда има 15% лавандула, а останалите 85 са от преобладаващата около пчелина флора, нормално е в Казанлък и във Франция лавандуловия мед да е различен наа вкус. Това прави ли го по-добър или по-лош, по-малко или повече лавандулов? Според законодателството - не. Въпрос на вкус. Едно е сигурно, обаче, запомнете: лавандуловия мед не мирише на лавандула! Търговци и пчелари, които капят лавандулова есенция или в най-добрия случай лавандулово масло в меда си, правят така, че разбиранията на потребителите се изкривяват дотолкова, че, ако меда не мирише на лавандула, значи не е лавандулов. Това не е така! Лавандуловия мед притежава специфични нотки, които поне аз не мога да объркам. И да, усеща се, че е лавандула, но не очаквайте да омирише стаята, няма такова нещо 🙂

Та, …това лавандулов мед ли е? 😊

Зависи. Ако бие натрапчиво на лавандула, най-вероятно е манипулиран 😉
Лавандуловия мед е светло-оранжев – до кехлибарен на цвят, и притежава характерен сладникав аромат, с деликатни, нежни лавандулови нотки.