Здравейте и добро утро, приятели на GHoney – бранд за пчелни суперхрани и натурална козметика с мед.
Ако следите страницата ни във фейсбук, може би сте забелязали, че доста често публикувам полезна информация за това, как аз използвам цялата гама пчелни продукти на GHoney в закуската си. Понякога чисти, понякога, като добавка към друга храна, но защо точно в закуската си? Защо закуската, а не обяда /примерно/?
🙂 🙂 🙂
Закуската е важна! Може би най-важното хранене през деня. Нали знаете, деня се познава по сутринта. И още – човек е здрав, ако се храни с добра, силна и чиста храна! Вярвам в това така, както вярвам и в себе си!
С днешната статия искам да поговорим за пробиотиците.
Какво представляват, колко важни са за здравето ни, какво точно вършат, можем ли, и как да си ги набавим чрез храна?
Пробиотиците са живи микроорганизми, които имат огромна полза за здравето ни. Нещо повече – животът ни без тях е невъзможен! Обикновено са бактерии, но полезни бактерии – осигуряват всякакви мощни ползи за тялото и дори мозъка ни. Те могат да подобрят здравето на храносмилателната система, да намалят депресията и да подобрят здравето на сърцето. Съществуват и доказателства, сочещи, че те дори могат да ни осигурят по-добре изглеждаща кожа. Wow!
Получаването на пробиотици от добавки е може би най-популярния и разпостранен начин. Наскоро мой роднина беше в болница и се наложи лечение с много силни антибиотици. Изписани бяха и пробиотици, които да възстановят вредите, които първите нанесоха над тялото като цяло. Но няма да задълбавам по темата за антибиотиците и пробиотиците от към научна гледна точка и лекарска практика, защото не ми е работа, пък и не съм специалист в това. По-скоро идеята ми е да ви накарам да се замислите /така, както и аз се замислих напоследък/, че пробиотици можем да си получаваме и от храна, а не само в аптеката. И ако сега ме попитате “Ама достатъчно ли ще бъде това? Нали в хапчетата има високи дози …”, след всичко което съм изчел по темата, моят категоричен отговор би бил; ДА! Ако ги консумираме често! Защото е факт, че пробиотиците не са на постоянна служба в червата ни. Те се размножават, но и намалят /умират/ в следствие на много неща. Следователно, трябва да си внасяме често полезни “животинки”, за да сме сигурни, че много, да не кажа и всички съществени функции в организма ни работят добре, а стомаха ни се усмихва, като този на заглавната снимка по-горе 🙂
Храни, богати на пробиотици:
Замисляли ли сте се, как хората са запазвали голяма част от храната си по времето, когато е нямало хладилник?
А още по-назад – по времето на Христос? 🙂
Да. Ферментирали са ги! Всичко наред – мляко, плодове, зеленчуци, зърнени храни, месо, риба, …всичко. Ферментирането не само подобрявало вкуса на храната, а я е правило и по-издръжлива.
Веднага се сещам за няколко ферментирали храни /същевременно богати на пробиотици/, и това са:
– киселото мляко /най-често използвания продукт в закуската ми с пчелни продукти/
– кефир
– кисело зеле /да 🙂 супер богато на пробиотици/
– туршия
– някои сирена /знаете ли, че във Франция има сирена, с които е забранено да се качваш в градския транспорт? 🙂 smell gooooood 🙂 🙂 🙂 /
– маслините също са пример за храна, богата на пробиотик
– сигурно сте чували за КАМБУЧА – популярна напитка на много места по света, особено в Азия. Представлява ферментирал зелен, или черен чай. Опитайте 🙂
Пробиотична закуска!
Рецепта:
Обърнах се към Гери от “Зелената Библиотека” за свежа идея за пробиотична закуска.
Ако трябва да ви опиша с две думи екипът на библиотеката, те са /както пише и в сайта им/ дистрибутори на здраве 🙂
В ежедневието си, а и в бизнеса си, използват суперхрани за здравословен начин на живот. Това е всъщност и общото между нашите два бранда. Затова винаги, когато имам повод да остана в Пловдив, задължително се отбивам в “Капана” за свежа напитка и нещо вкусно и полезно /с мед/ 🙂
Гери е и страхотен майстор на сурови торти! Сурови торти за повод и без повод! 🙂
Добрееее, представям ви рецептата за пробиотична закуска с кефир, полифлорен мед, иииииии …
Продукти:
- 1 кефир
- семена (чиа, слънчоглед, лен, мак)
- сурови ядки (индийско кашу, бадем)
- какаови зърна
- мака
- канела
- мед GHoney
- пчелен прашец GHoney
Време за приготвяне: 5 мин. + 5-10 мин накисване
За рецептата:
Кефирът е нещо като първи братовчед на айряна, но много по-полезен. Кефирът се прави от прясно мляко, към което се добявя пробиотична закваска, която се изчаква да ферментира. Резултатът е пълномаслена, плътна млечна, леко кисела напитка, богата на пробиотични бактерии.
Кефирът изобилства от протеини, липиди и захари. В съдържанието му се откриват нива на триптофан, калций, магнезий, фосфор, витамините B12, B1, витамин K, биотин. Млечната киселина във ферментиралата напитка има способността да подобрява обмяната на веществата. В тибетската гъба се съдържа и въглеродната киселина. За полизахаридите в кефира се смята, че имат дори противораково действие.
“Точно затова, а и защото е супер вкусен, ние обичаме често да си хапваме пробиоточна закуска с кефир.” – казва Гери от “Зелената Библиотека“ 🙂
П.С. Още подобни вкусни и здравословни рецепти може да намерите на сайта на “Зелената Библиотека” – www.greenlibrary.bg
Ако пък искате да задраскате само за един момент, ама саааааааамо за един момент всички здравословни предложения на света, и да се размажете с нещо, признавам си – наистина супер вкусно и изкушаващо, то последвайте предложението ми ТУК!
Leave A Comment