Защо използвам метална лъжица за мед, а не дървена примерно?
Преди да направя изложението си по въпроса, ще напиша заключението, и искам да го запомните: Можете да ядете меда си с метална лъжица, можете да го направите и с дървена, и с керамична, и със стъклена, и дори с направена от хранителна пластмаса. Може да го ядете и с пръст! И цялото си лице да сложите в кофата с мед, той няма да загуби свойствата си! Няма!
В инстаграм профила на GHoney до преди малко, на лични съобщения водихме готин разговор с готина жена, която изведнъж, директно ме попита следното: “Вярно ли е, че не е хубаво да се бърка в меда с метална лъжица? Променя ли си наистина свойствата и качествата, и дали се случва нещо опасно като реакция?”
Вярвам, че половината от хората, които твърдят, че медът ТРЯБВА /обожавам тази думичка/ да се яде с дървена лъжица, са хора, които принципно, като чуят, че нещо трябва, то значи трябва. И щом така е било, значи така и ще бъде. И много много не се замислят, но пък спорят!
1/2 от останалата половина, вярващи в задължителната употреба на дървените лъжици са самите производители на тези лъжици, които сякаш имат най-добро оправдание да мислят така 🙂 Заедно с тях са целите им семейства и приятели, които благодарение може би на производителите на дървени лъжици, са преминали към отбора на горната половина “ТРЯБВА” 🙂
И остава другата 1/2 с хората, които използват дървена лъжица в ежедневието си по-скоро като начин на живот, а не от здравословни причини. В което няма нищо лошо, разбира се. Напротив!
Такаааа…
Медът има pH в границите от 3,4 до 6,1 в зависимост от състава си, но като средна стойност се счита 3,9, което, съгласен съм е ниско pH /кисела среда/.
Аргументите на повечето хора – противници на металните лъжички са, че това ниско pH ще доведе до химична реакция между меда и металната лъжица, метала ще корозира и меда ще стане на мармалад, загубил повечето си полезни свойства /шегувам се/ 🙂
За обща кОлтура 🙂 ще споделим, че киселинността се измерва по скала 1-14, наречена скала на рН. От стойност 1 започват киселините. Разтвори с pH7 се считат за неутрални, а от 7 до 14 са основите. Повечето храни, които ние човеците консумираме, попадат в диапазон на pH от около 2 до 7, и това не представлява особено предизвикателство за човешкия стомах, в който се подържа средно pH от около 1,5 до 2. Киселинността на меда е много близка до тази на по-киселите плодове. Вижте:
Лимони: pH2.2-2.4
Кока-кола: pH2,5
Портокали: pH3.0-4.0
Мед: pH3,9 [варира от 3,2-6,1]
Череши: pH3.2-4.0
Моркови: pH4.9-5.3
Царевица: pH6.0-6.5
Дестилирана вода: pH7.0 [неутрално]
Яйца: pH7,6-8,0 [донякъде основи]
Искам да ви задам няколко въпроса:
? От какво са направени всички машини в хранителната индустрия?
? От какво са направени конвектоматите, с които приготвяме храна, цялата кухненска посуда, включайки и най-малките купи, гастронорми, ножове и т.н.?
? А работните маси в кухните?
? А машините, с които добиваме пчелен мед?
? А съдовете, в които съхраняваме тонове мед, преди да го налеем в буркани /т.нар. матуратори/?
? С какво работят в лабораториите, в които правят контрол и анализ на пчелния мед, а и на храните като цяло?
? Виждали ли сте, че там използват метална лъжичка?
? От какво е изработена сондата, с която вземат проби от меда?
? Да продължавам ли още?
Отговорът на всички по-горе въпроси е: МЕТАЛ! Неръждаема стомана!
Честито на победителите!
Няма да изпадам в подробности и спецификации, защото не ми е специалност. Ще кажа само, че стоманата е направена по такъв начин, че при нормална употреба не влиза в никакви химични реакции с храна.
Разберете, употребата на метална лъжица няма да влоши качествата на вашия мед! Това твърдение е абсолютен маркетингов мит, или почива на липсата на знания и хората, стил “Така ТРЯБВА”. Няма срамно и няма място за обида.
Последно и в подкрепа на “ЗА” лъжичките от неръждаема стомана, ще ви попитам и още нещо: Ако съществуваше и най-малката причина и опасност за меда при евентуален контакт с метални лъжички, не следваше ли света да напише някакви законови ограничения, забрани, наредби?
Няма такива. Напротив! Притежавам 16 години опит на всички нива, последните 6 години като управител на водеща кетъринг фирма в България, и искам да ви кажа, че цялата посуда във всяка една кухня, е задължително инокс! Дървото, приятели, е забранено! За дърво в кухнята, БАБХ издават предписания да се премахне, а понякога и направо пишат актове 🙂
Лошо ли е да ядете мед с метална лъжица?
Не, разбира се! Това е стара приказка от времето на нашите баби, която обаче няма да изчезне никога!
Защо използвам метална лъжица за мед, а не дървена примерно?
Преди да направя изложението си по въпроса, ще напиша направо заключението, и искам да го запомните: Можете да ядете меда си с метална лъжица, можете да го направите и с дървена, и с керамична, и със стъклена, и дори с направена от хранителна пластмаса. Може да го ядете и с пръст! И цялото си лице да сложите в кофата с мед, той няма да загуби свойствата си! Няма!
В инстаграм профила на GHoney до преди малко, на лични съобщения водихме готин разговор с готина жена, която изведнъж, директно ме попита следното: “Вярно ли е, че не е хубаво да се бърка в меда с метална лъжица? Променя ли си наистина свойствата и качествата, и дали се случва нещо опасно като реакция?”
Вярвам, че половината от хората, които твърдят, че медът ТРЯБВА /обожавам тази думичка/ да се яде с дървена лъжица, са хора, които принципно, като чуят, че нещо трябва, то значи трябва. И щом така е било, значи така и ще бъде. И много много не се замислят, но пък спорят!
1/2 от останалата половина, вярващи в задължителната употреба на дървените лъжици са самите производители на тези лъжици, които сякаш имат най-добро оправдание да мислят така 🙂 Заедно с тях са целите им семейства и приятели, които благодарение може би на производителите на дървени лъжици, са преминали към отбора на горната половина “ТРЯБВА” 🙂
И остава другата 1/2 с хората, които използват дървена лъжица в ежедневието си по-скоро като начин на живот, а не от здравословни причини. В което няма нищо лошо, разбира се. Напротив!
Такаааа…
Медът има pH в границите от 3,4 до 6,1 в зависимост от състава си, но като средна стойност се счита 3,9, което, съгласен съм е ниско pH /кисела среда/.
Аргументите на повечето хора – противници на металните лъжички са, че това ниско pH ще доведе до химична реакция между меда и металната лъжица, метала ще корозира и меда ще стане на мармалад, загубил повечето си полезни свойства /шегувам се/ 🙂
За обща кОлтура 🙂 ще споделим, че киселинността се измерва по скала 1-14, наречена скала на рН. От стойност 1 започват киселините. Разтвори с pH7 се считат за неутрални, а от 7 до 14 са основите. Повечето храни, които ние човеците консумираме, попадат в диапазон на pH от около 2 до 7, и това не представлява особено предизвикателство за човешкия стомах, в който се подържа средно pH от около 1,5 до 2. Киселинността на меда е много близка до тази на по-киселите плодове. Вижте:
Лимони: pH2.2-2.4
Кока-кола: pH2,5
Портокали: pH3.0-4.0
Мед: pH3,9 [варира от 3,2-6,1]
Череши: pH3.2-4.0
Моркови: pH4.9-5.3
Царевица: pH6.0-6.5
Дестилирана вода: pH7.0 [неутрално]
Яйца: pH7,6-8,0 [донякъде основи]
Искам да ви задам няколко въпроса:
? От какво са направени всички машини в хранителната индустрия?
? От какво са направени конвектоматите, с които приготвяме храна, цялата кухненска посуда, включайки и най-малките купи, гастронорми, ножове и т.н.?
? А работните маси в кухните?
? А машините, с които добиваме пчелен мед?
? А съдовете, в които съхраняваме тонове мед, преди да го налеем в буркани /т.нар. матуратори/?
? С какво работят в лабораториите, в които правят контрол и анализ на пчелния мед, а и на храните като цяло?
? Виждали ли сте, че там използват метална лъжичка?
? От какво е изработена сондата, с която вземат проби от меда?
? Да продължавам ли още?
Отговорът на всички по-горе въпроси е: МЕТАЛ! Неръждаема стомана!
Честито на победителите!
Няма да изпадам в подробности и спецификации, защото не ми е специалност. Ще кажа само, че стоманата е направена по такъв начин, че при нормална употреба не влиза в никакви химични реакции с храна.
Разберете, употребата на метална лъжица няма да влоши качествата на вашия мед! Това твърдение е абсолютен маркетингов мит, или почива на липсата на знания и хората, стил “Така ТРЯБВА”. Няма срамно и няма място за обида.
Последно и в подкрепа на “ЗА” лъжичките от неръждаема стомана, ще ви попитам и още нещо: Ако съществуваше и най-малката причина и опасност за меда при евентуален контакт с метални лъжички, не следваше ли света да напише някакви законови ограничения, забрани, наредби?
Няма такива. Напротив! Притежавам 16 години опит на всички нива, последните 6 години като управител на водеща кетъринг фирма в България, и искам да ви кажа, че цялата посуда във всяка една кухня, е задължително инокс! Дървото, приятели, е забранено! За дърво в кухнята, БАБХ издават предписания да се премахне, а понякога и направо пишат актове 🙂
Безкрайно благодаря! Никъде досега не съм попадал на хора, които така простичко и изчерпателно да обясняват нещата! Оттук-нататък, за да се подсигуря, ще се доверявам изцяло на вашите продукти. Не искам да звучи като реклама, но начина по който сте описали продуктите си и давате яснота на нещата, вдъхвате доверие! Още един път благодаря!
😊 И аз благодаря!
Здравейте! Благодаря за темите и информацията, които споделяте. Безценни са! Може ли да задам и аз един въпрос относно метала?! Какво се случва когато сме взели голямо количество мед и сме го оставили за година и повече да се съхранява в тенекията, в която са ни го изпратили? Предполагам, че стандартно тенекиите са алуминиеви. С времето това нещо окислява ли се, изпуска ли вредни неща? Иначе е прибрано на сухо и тъмно място. Благодаря предварително!
Здравейте, Диян.
Отлично разбирам опасенията ви. Аз, като потребител, а и на професионално ниво също се вълнувам от темата. Металните тенекии за мед би следвало да са лакирани със специслен лак, който няма проблем при контакт с храни. Когато поръчвах тенекиите си при производител, същия ми е приятел и доста сме обсъждали темата. Компромис се правеше само с капаците, и затова след една година целите капаци ставаха черни /че даже понякога капеше черно в меда/. И това е, макар, че капака няма пряк допир със самия мед. Та отговора ми е следния: Би трябвало производителя да е положил усилия да не се случва това, но живеейки в Бг, аз лично подлагам на съмнение всичко.
Затова от години пълня меда си почти изцяло в буркани, затварям ги, нареждам на пале, стречовам го, и така го съхранявам. Когато и да се продаде, не е проблем, и съм сигурен, не мисля дали ще оксидира, дали ще загуби или ще попие влага евентуално от въздуха. Последните години забелязвам, че колегите в редица бели държави, премахват тенекии и варели, и се обръщат към пластмасови кофи и по-големи съдове, съобразени и разрешени за контакт с храни. Два пъти по-скъпи са, но със сигурност има защо.
Надявам се да съм бил полезен! 😊
П.С. В статията по-горе говорим за неръждаеми метали. Тенекиите не са такива. Не са и алуминий, а обикновена ламарина. И ако лака е некачествен, или почти го няма,…