Защо използвам метална лъжица за мед, а не дървена примерно?

Преди да направя изложението си по въпроса, ще напиша заключението, и искам да го запомните: Можете да ядете меда си с метална лъжица, можете да го направите и с дървена, и с керамична, и със стъклена, и дори с направена от хранителна пластмаса. Може да го ядете и с пръст! И цялото си лице да сложите в кофата с мед, той няма да загуби свойствата си! Няма!

В инстаграм профила на GHoney до преди малко, на лични съобщения водихме готин разговор с готина жена, която изведнъж, директно ме попита следното: “Вярно ли е, че не е хубаво да се бърка в меда с метална лъжица? Променя ли си наистина свойствата и качествата, и дали се случва нещо опасно като реакция?”

Вярвам, че половината от хората, които твърдят, че медът ТРЯБВА /обожавам тази думичка/ да се яде с дървена лъжица, са хора, които принципно, като чуят, че нещо трябва, то значи трябва. И щом така е било, значи така и ще бъде. И много много не се замислят, но пък спорят!
1/2 от останалата половина, вярващи в задължителната употреба на дървените лъжици са самите производители на тези лъжици, които сякаш имат най-добро оправдание да мислят така 🙂 Заедно с тях са целите им семейства и приятели, които благодарение може би на производителите на дървени лъжици, са преминали към отбора на горната половина “ТРЯБВА” 🙂
И остава другата 1/2 с хората, които използват дървена лъжица в ежедневието си по-скоро като начин на живот, а не от здравословни причини. В което няма нищо лошо, разбира се. Напротив!

Такаааа…
Медът има pH в границите от 3,4 до 6,1 в зависимост от състава си, но като средна стойност се счита 3,9, което, съгласен съм е ниско pH /кисела среда/.
Аргументите на повечето хора – противници на металните лъжички са, че това ниско pH ще доведе до химична реакция между меда и металната лъжица, метала ще корозира и меда ще стане на мармалад, загубил повечето си полезни свойства /шегувам се/ 🙂
За обща кОлтура 🙂 ще споделим, че киселинността се измерва по скала 1-14, наречена скала на рН. От стойност 1 започват киселините. Разтвори с pH7 се считат за неутрални, а от 7 до 14 са основите. Повечето храни, които ние човеците консумираме, попадат в диапазон на pH от около 2 до 7, и това не представлява особено предизвикателство за човешкия стомах, в който се подържа средно pH от около 1,5 до 2. Киселинността на меда е много близка до тази на по-киселите плодове. Вижте:

Лимони: pH2.2-2.4
Кока-кола: pH2,5
Портокали: pH3.0-4.0
Мед: pH3,9 [варира от 3,2-6,1] Череши: pH3.2-4.0
Моркови: pH4.9-5.3
Царевица: pH6.0-6.5
Дестилирана вода: pH7.0 [неутрално] Яйца: pH7,6-8,0 [донякъде основи]

Искам да ви задам няколко въпроса:
? От какво са направени всички машини в хранителната индустрия?
? От какво са направени конвектоматите, с които приготвяме храна, цялата кухненска посуда, включайки и най-малките купи, гастронорми, ножове и т.н.?
? А работните маси в кухните?
? А машините, с които добиваме пчелен мед?
? А съдовете, в които съхраняваме тонове мед, преди да го налеем в буркани /т.нар. матуратори/?
? С какво работят в лабораториите, в които правят контрол и анализ на пчелния мед, а и на храните като цяло?
? Виждали ли сте, че там използват метална лъжичка?
? От какво е изработена сондата, с която вземат проби от меда?
? Да продължавам ли още?

Отговорът на всички по-горе въпроси е: МЕТАЛ! Неръждаема стомана!

Честито на победителите!

Няма да изпадам в подробности и спецификации, защото не ми е специалност. Ще кажа само, че стоманата е направена по такъв начин, че при нормална употреба не влиза в никакви химични реакции с храна.
Разберете, употребата на метална лъжица няма да влоши качествата на вашия мед! Това твърдение е абсолютен маркетингов мит, или почива на липсата на знания и хората, стил “Така ТРЯБВА”. Няма срамно и няма място за обида.
Последно и в подкрепа на “ЗА” лъжичките от неръждаема стомана, ще ви попитам и още нещо: Ако съществуваше и най-малката причина и опасност за меда при евентуален контакт с метални лъжички, не следваше ли света да напише някакви законови ограничения, забрани, наредби?
Няма такива. Напротив! Притежавам 16 години опит на всички нива, последните 6 години като управител на водеща кетъринг фирма в България, и искам да ви кажа, че цялата посуда във всяка една кухня, е задължително инокс! Дървото, приятели, е забранено! За дърво в кухнята, БАБХ издават предписания да се премахне, а понякога и направо пишат актове 🙂

Лошо ли е да ядете мед с метална лъжица?

Не, разбира се! Това е стара приказка от времето на нашите баби, която обаче няма да изчезне никога!

Защо използвам метална лъжица за мед, а не дървена примерно?

Преди да направя изложението си по въпроса, ще напиша направо заключението, и искам да го запомните: Можете да ядете меда си с метална лъжица, можете да го направите и с дървена, и с керамична, и със стъклена, и дори с направена от хранителна пластмаса. Може да го ядете и с пръст! И цялото си лице да сложите в кофата с мед, той няма да загуби свойствата си! Няма!

В инстаграм профила на GHoney до преди малко, на лични съобщения водихме готин разговор с готина жена, която изведнъж, директно ме попита следното: “Вярно ли е, че не е хубаво да се бърка в меда с метална лъжица? Променя ли си наистина свойствата и качествата, и дали се случва нещо опасно като реакция?”

Вярвам, че половината от хората, които твърдят, че медът ТРЯБВА /обожавам тази думичка/ да се яде с дървена лъжица, са хора, които принципно, като чуят, че нещо трябва, то значи трябва. И щом така е било, значи така и ще бъде. И много много не се замислят, но пък спорят!
1/2 от останалата половина, вярващи в задължителната употреба на дървените лъжици са самите производители на тези лъжици, които сякаш имат най-добро оправдание да мислят така 🙂 Заедно с тях са целите им семейства и приятели, които благодарение може би на производителите на дървени лъжици, са преминали към отбора на горната половина “ТРЯБВА” 🙂
И остава другата 1/2 с хората, които използват дървена лъжица в ежедневието си по-скоро като начин на живот, а не от здравословни причини. В което няма нищо лошо, разбира се. Напротив!

Такаааа…
Медът има pH в границите от 3,4 до 6,1 в зависимост от състава си, но като средна стойност се счита 3,9, което, съгласен съм е ниско pH /кисела среда/.
Аргументите на повечето хора – противници на металните лъжички са, че това ниско pH ще доведе до химична реакция между меда и металната лъжица, метала ще корозира и меда ще стане на мармалад, загубил повечето си полезни свойства /шегувам се/ 🙂
За обща кОлтура 🙂 ще споделим, че киселинността се измерва по скала 1-14, наречена скала на рН. От стойност 1 започват киселините. Разтвори с pH7 се считат за неутрални, а от 7 до 14 са основите. Повечето храни, които ние човеците консумираме, попадат в диапазон на pH от около 2 до 7, и това не представлява особено предизвикателство за човешкия стомах, в който се подържа средно pH от около 1,5 до 2. Киселинността на меда е много близка до тази на по-киселите плодове. Вижте:

Лимони: pH2.2-2.4
Кока-кола: pH2,5
Портокали: pH3.0-4.0
Мед: pH3,9 [варира от 3,2-6,1] Череши: pH3.2-4.0
Моркови: pH4.9-5.3
Царевица: pH6.0-6.5
Дестилирана вода: pH7.0 [неутрално] Яйца: pH7,6-8,0 [донякъде основи]

Искам да ви задам няколко въпроса:
? От какво са направени всички машини в хранителната индустрия?
? От какво са направени конвектоматите, с които приготвяме храна, цялата кухненска посуда, включайки и най-малките купи, гастронорми, ножове и т.н.?
? А работните маси в кухните?
? А машините, с които добиваме пчелен мед?
? А съдовете, в които съхраняваме тонове мед, преди да го налеем в буркани /т.нар. матуратори/?
? С какво работят в лабораториите, в които правят контрол и анализ на пчелния мед, а и на храните като цяло?
? Виждали ли сте, че там използват метална лъжичка?
? От какво е изработена сондата, с която вземат проби от меда?
? Да продължавам ли още?

Отговорът на всички по-горе въпроси е: МЕТАЛ! Неръждаема стомана!

Честито на победителите!

Няма да изпадам в подробности и спецификации, защото не ми е специалност. Ще кажа само, че стоманата е направена по такъв начин, че при нормална употреба не влиза в никакви химични реакции с храна.
Разберете, употребата на метална лъжица няма да влоши качествата на вашия мед! Това твърдение е абсолютен маркетингов мит, или почива на липсата на знания и хората, стил “Така ТРЯБВА”. Няма срамно и няма място за обида.
Последно и в подкрепа на “ЗА” лъжичките от неръждаема стомана, ще ви попитам и още нещо: Ако съществуваше и най-малката причина и опасност за меда при евентуален контакт с метални лъжички, не следваше ли света да напише някакви законови ограничения, забрани, наредби?
Няма такива. Напротив! Притежавам 16 години опит на всички нива, последните 6 години като управител на водеща кетъринг фирма в България, и искам да ви кажа, че цялата посуда във всяка една кухня, е задължително инокс! Дървото, приятели, е забранено! За дърво в кухнята, БАБХ издават предписания да се премахне, а понякога и направо пишат актове 🙂